Clinica oftalmologica Oftalmestet

Implantul de cristalin Phakik

04 feb. 2013 0 comments

Cristalinul artificial Phakik este una dintre ultimele inovaţii ale tehnologiei în corecţia vederii. Este un cristalin revolutionar care oferă satisfacții foarte mari pacientilor.

Aceste cristaline se implanteaza fie intre cornee si iris, fie intre iris si cristalinul natural si se recomanda celor cu vicii mari de refractie care nu pot sau nu vor sa trateze miopia cu laserul cu excimeri (LASIK sau PRK), fie pentru ca au cornea prea subtire, fie ca aceasta are o curbura anormala, etc. sau persoanelor peste 40 de ani care sunt nevoite sa poarte ochelari, atat pentru distanta cat si pentru citit si nu doresc sa mai poarte ochelari.

Procedura de corecţie a vederii este cunoscută sub denumirea de operaţie de implant phakic, cristalinul artificial phakic acţionand împreună cu cristalinul natural pentru a ajuta focalizarea luminii pentru o vedere mai buna la distanţă şi adaugă puterea de focalizare necesară pentru a ajuta la corectarea miopiei mari. In situatia in care se utilizeaza un cristalin phakik multifocal, pacientul ajunge sa vada si aproape fara ochelari.

In principiu operatia se deruleaza ca cea pentru cataracta, cu deosebirea ca nu se indeparteaza cristalinul natural, iar cristalinul phakik se implanteaza in fata acestuia.

Aceste cristaline functioneaza practic ca niste lentil de contact. Unii le numesc impropriu lentile de contact intraoculare. In caz de nevoie, aceste implanturi pot fi indepartate doar pe cale chirurgicala. Spre deosebire de lentilele de contact, implantul phakik nu se simte si nu necesita ingrijire.

Implantul de cristalin phakik este mai putin invaziv decat operatia cu laser, dar mai scump.

Ca avantaje ale implantului de cristalin phakik, putem mentiona faptul ca trateaza o gama mult mai mare de erori de refractie (miopi și hypermetropi) decât chirurgia refractiva.

Procedurile necesare pentru implantul phakik, cu câteva excepții, sunt similare cu cele utilizate în chirurgia cataractei. Echipamentul este semnificativ mai puțin costisitor decât un laser cu excimeri și este de asemenea similar cu cel folosit pentru chirurgia cataractei. În plus, cristalinul phakik poate fi indepartat (chirurgical), prin urmare, efectul de refractie, teoretic, ar trebui să fie reversibil. Cu toate acestea, tot teoretic, orice prejudiciu cauzat de intervenția de implant phakik ar ramane cel mai probabil permanent.

Prin pastrarea cristalinului natural, scade riscul postoperator de dezlipire de retina printr-o destabilizare minimala a vitrosului.

Un dezavantaj ar fi acela ca in situatia in care pacientul va dezvolta in cele din urma o cataracta, cristalinul phakik va trebui indepartat impreuna cu cristalinul natural cataractat, fiind astfel necesara o incizie mai mare decat de obicei.

În cazurile în care rezultatele nu sunt optime, viciile de refractive pot fi usor corectate cu laserul.

Cere o programare Feedback