Dacriocistita reprezinta inflamatia sacului lacrimal. Ea poate fi acuta, subacuta sau cronica. Dacriocistita cronica poate fi stadiul final al unei dacriocistite acute sau subacute ; ea se poate prezenta initial ca o infectie subclinica si produce obstructia ductului nasolacrimal. Cel mai frecvent microorganism implicat în aceasta infectie este staphylococcus aureus.
Tratamentul dacriocistitei cronice este chirurgical si consta in dacriocistorinostomie – operatie prin care sacul lacrimal este drenat in cavitatea nazala, operatie care poate sa fie urmata de protezarea cu o sonda de silicon (sonda Crawford). Aceasta sonda ramane pe loc aproximativ trei luni dupa care este inlaturata, restabilindu-se astfel drenajul fiziologic al lacrimilor. Rata succesului acestei proceduri este mai mare de 80%.
Este cea mai frecventa anomalie congenitala a cailor lacrimale. De obicei, obstructia este situata in meatul nazal si se datoreaza unei membrane, care in mod normal se deschide spontan in preajma nasterii. Uneori aceasta poate persista si in viata adultului. Daca resorbtia nu apare pana la varsta de un an , se recurge la dezobstructia canalului lacrimonazal sub anestezie generala pe masca. Rata succesului dezobstructiei e mai mare de 90%.