fbpx
Clinica oftalmologica Oftalmestet

Cataracta

Oftalmestet este un centru de excelență în chirurgia cataractei, cu peste 20,000 de operatii effectuate.
Operațiile de cataractă se realizează folosind tehnici și echipamente de ultimă oră, cu implantarea celor mai bune și performante lentile intraoculare (cristaline) de pe piață, fabricate în Germania, Oculentis (www.oculentis.com).
Cu experiența de aproape 30 de ani a Conf. Dr. Speranța Schmitzer și o echipă excepțională de medici, clinica Oftalmestet oferă un maxim de siguranță și profesionalism actului chirurgical., intervențiile chirurgicale nu necesită internare și pun accent în mod deosebit pe confortul pacientului, cu o recuperarea postoperatorie foarte rapidă. Fiecare pacient beneficiază de tratament medical personalizat. Operația de cataractă este
individualizată, pacienții primind cristalinul personalizat care se potrivește cel mai bine patologiei individuale a fiecăruia.

Cataracta este o opacifiere a cristalinului natural al ochiului. Pe plan mondial aceasta este cauza cea mai răspîndită a orbirii. Dezvoltarea cataractei la adult se datorează îmbătrînirii, expunerii luminii solare, fumatului, subalimentaţiei, unor traumatisme oculare, unor boli de sistem, precum și unor medicaţii cum ar fi steroizii. Mai mult de jumătate dintre persoanele trecute de 65 de ani au cataractă. Pacienții cu cataractă se plîng de obicei de imagini înceţoșate, neclare.

 

Vedere normala Vedere cu cataracta

Simptome

Simptomele cele mai frecvente ale cataractei sunt:

 • Vederea înceţosată
 • Vedere redusă noaptea
 • Schimbarea mai frecventă a dioptriilor
 • Estomparea culorilor
 • Sensibilitate mărită la lumină, apariţia unui halou în jurul luminilor
 • Vedere dublă sau multiplă

Atenţie! Aceste simptome pot apare si la alte afecţiuni ale ochiului, asa că un sfat al specialistului este absolut obligatoriu!

 

Ce este cristalinul?

Cristalinul este acea parte a ochiului care ajută la focalizarea luminii pe retină. Retina este un strat fotosensibil care îi transmite semnale vizuale creierului. Cristalnul este localizat imediat în spatele irisului, partea colorată a ochiului. Cristalinul îsi schimbă forma. Devine mai rotund când privim obiecte apropiate si mai aplatizat când privim obiecte aflate la distanţă. Cristalinul este format în cea mai mare parte din apă si proteine. El permite trecerea luminii si o focalizează pe retină. Câteodata aceste proteine opacifiază o mică parte a cristalinului. Aceasta este cataracta. Cu timpul opacifierea se extinde la întrega suprafaţă a cristalinului, îngreunând astfel si mai mult vederea.

 

Care sunt diferitele tipuri de cataractă?

 • Cataracta datorită îmbătrâniri: majoritatea cataractelor sunt legate de îmbătrânire
 • Cataracta congenitală: Unii copii se nasc cu cataractă sau o dezvoltă în primii ani de viaţă, de multe ori la ambii ochi. Acestea nu ar trebui să afecteze vederea. Dacă totusi o afectează, trebuiesc operate.
 • Cataracta secundară
 • Cataracta traumatică: Poate aparea imediat după un traumatism. Ea se poate dezvolta însă si după câţiva ani.

 

Tratamentul cataractei

Iniţial, vederea afectată de cataractă poate fi îmbunătăţită printr-o nouă prescriere de ochelari sau o iluminare mai puternică. Totusi, când cataracta avansează, intervenţia chirurgicală este singura soluţie. Operaţia de cataractă devine necesară în momentul în care afectează activitatea zilnică a pacientului. Decizia pentru operaţie îi aparţine însă acestuia. Dacă pacientul are cataractă la ambii ochi, ei nu pot fi operaţi în același timp. Fiecare ochi va fi operat separat.

În zilele noastre, operaţia de cataractă este una dintre cele mai sigure si eficiente operaţii.

Cea mai bună cale de a trata cataracta este înlocuirea cristalinului natural opacifiat cu un cristalin artificial, nou, transparent. Acest nou implant va rămîne permanent clar si nu va necesita niciodată înlocuirea sa. De aceea alegerea cristalinului este foarte importantă pentru reusita operaţiei.

Cristalinul natural este închis într-o capsulă, un învelis care îl ţine în poziţie.

Cea mai modernă tehnică chirurgicală folosită în prezent este facoemulsificarea denumită pe scurt „faco”. În chirurgia prin facoemulsificare chirurgul deschide partea frontala a capsulei și introduce o sondă în cristalinul opacifiat pe care îl sparge (emulsifică) și cu care aspiră toate particulele rezultate din această emulsificare. Această tehnică chirurgicală necesită în general o incizie de 2,2 – 2,8 mm, cristalinele Oculentis implantate în clinica Oftalmestet sunt realizate pentru microicizie, de 1,8 mm, rezultând o vindecare mult mai rapidă. Odată procedura de înlăturare a cristalinului natural opacifiat terminată, se trece la înlocuirea lui cu un cristalin artificial, numit implant de cristalin sau IOL (Intra Ocular Lens). Cele mai avansate implanturi sunt cristalinele foldabile. Aceste cristaline sunt realizate dintr-un material flexibil care le permite să fie răsucite (împăturite), putând fi astfel implantate prin acea mică incizie de care pomeneam mai sus.

 

   emulsificarea cristalinului   introducerea cristalinului        cristalinul artificial
   opacifiat cu ultrasunete   artificial foldabil        in pozitia finala

 

Aceasta este interveneţia extracapsulară.

 

Există cazuri, mai rare, când cristalinul natural este prea tare pentru a fi emulsificat cu ultrasunete (asta se întâmplă si dacă se întârzie foarte mult operaţia). În această situaţie, chirurgul este nevoit să extragă cristalinul cu capsulă cu tot, efectuând o incizie mai mare.

Aceasta este operaţia de cataractă intracapsulară.

 

Cum decurge o operaţia?

Ochiul trebuie examinat cu multă atenţie înaintea operaţiei. Cu ajutorul unor echipamente speciale se măsoară ochiul si se determină puterea cristalinului artificial care trebuie implantat (biometrie).

În ziua operaţiei, pacientul trebuie să se prezinte cu o jumătate de oră înainte.

În timpul operaţiei, care nu durează în mod normal mai mult de 15 – 20 minute, pacientul este treaz. De obicei se foloseste anestezia locală care elimină orice senzaţie neplăcută si care împiedică miscarea ochiului în timpul operaţiei. Folosind echipamente speciale ultramoderne (microscop operator, aparate cu ultrasunete), se înlocuieste cristalinul natural bolnav cu un cristalin artificial. Laserele nu sunt folosite în timpul acestor proceduri.

 

Dupa operatie

Unul din avantajelele tehnicii prin facoemulsificare este acela că, prin realizarea unei incizii mici, care nu necesită sutură si se vindecă mult mai repede, îi permite pacientului să plece acasă imediat după operaţie si să-si reia activităţile obisnuite în foarte scurt timp.

După operaţie, majoritatea pacienţilor vor avea nevoie de ochelari pentru citit. Ochelarii pentru vederea la distanţă vor putea fi însă eliminaţi. În majoritatea cazurilor, vindecarea completă se produce după aproximativ doua săptămâni de la operaţie, moment în care se poate face si prescrierea noilor ochelari.

 

Cate feluri de cristaline artificiale folosim pentru operatia de cataracta?

 • – Cristalinul monofocal foldabil asferic din acrilat LENTIS® (fabricat de Oculentis – Germania). Acrilatul HydroSmart®este cel mai bun material al momentului, cu o bună compatibilitate biologică, cu filtru pentru radiaţiile invizibile ultraviolete (UV) și pentru radiaţiile albastre din spectrul vizibil. Acest material este fabricat de concernul german BENZ în subsidara din Florida – SUA. Este un cristalin hidrofil cu suprafață hidrofobă. Fiind mai subţire decât alte cristaline, necesită o incizie și mai mică (1,8 – 2 mm), implicând o vindecare mult mai rapida. Necesită ochelari pentru citit și vedere intermediara după operaţie.
 • – Cristalinul multifocal LENTIS COMFORT® (fabricat de Oculentis – Germania). Este unul dintre cele mai noi, revoluţionare și performante cristaline artificiale ale momentului, EDOF (Extended Depth of Focus) care permite pacienţilor operaţi de cataractă o vedere intermediară și la distanţă impecabilă, necesitând ochelari doar pentru citit. Este un cristalin care oferă o mare independență față de ochelari, fiind cristalinul ideal pentru viața de zi cu zi. Este fabricat din același material HydroSmart®. Este foldabil, pentru microincizie, hidrofil cu suprafață hidrofobă și reprezintă practic o tranziție între cristalinele monofocale și cele multifocale.
 • – Cristalinul multifocal LENTIS Mplus® (fabricat de Oculentis – Germania). Este unul dintre cele mai noi, revoluţionare și performante cristaline artificiale ale momentului, EDOF (Extended Depth of Focus) care permite pacienţilor operaţi de cataractă o vedere impecabilă la orice distanță. Este fabricat din același material HydroSmart®. Este foldabil, pentru microincizie, hidrofil cu suprafață hidrofobă.
 • – Cristalinele multifocale Oculentis sunt singurele cristaline de pe piață care nu au efecte optice secundare neplăcute și care oferă o vedere prograsivă, fără trepte și praguri, cu cea mai mică pierdere de luminozitate (5% față de celelalte care pierd 15 – 20%). Ele sunt singurele cristaline cu vedere HD (High Definition), cu cea mai naturală percepție a culorilor, cu cea mai ușoară și rapidă adaptabilitate neurologică, funcționând perfect în orice condiții de lumină ambientală. Sunt de asemenea cristalinele cu cea mai redusa incidență a cataractelor secundare.
Cere o programare Feedback