Clinica oftalmologica Oftalmestet

Câte feluri de cristaline artificiale folosim?

Cristaline rigide – Au avantajul unui preţ mai mic, dar necesită o incizie mai mare, de 5 – 6 mm, cu sutură (coasere), rezultând implicit o vindecare mai îndelungată. Se folosesc mai rar, doar la cererea expresă a pacientului. Necesită ochelari pentru citit după operaţie.

Cristaline foldabile (sau pliabile) – sunt cele mai frecvent folosite , desi au pret mai ridicat. Au mai multe avantaje fata de cristalinele rigide, cel mai important fiind acela ca incizia este mai mică (~2mm).

Cristalinele acrilice sunt superioare celor siliconice, fiind mai bine tolerate.  Acrilatul este un material foarte bun, cu o bună compatibilitate biologica. cu filtru pentru radiaţiile invizibile ultraviolete (UV) si pentru radiaţiile albastre din spectrul vizibil. Necesită ochelari pentru citit după operaţie.

Pe langa filtrul pentru radiatiile invizibile ultraviolet (UV) pe care majoritatea cristalinelor il au, pentru a putea filtra radiatiile albastre din spectrul vizibil, si a proteja astfel mai bine fundul de ochi, unele cristaline au un filtru galben.

Cristaline monofocale – sunt cele mai utilizate cristaline. Ele au aceeasi putere optica pe toata suprafata lor si asigura o vedere buna la distant. Lentilele monofocale simple nu corecteaza astigmatismul. Cristaline monofocale torice – pot corecta pe langa  vederea la distant si astigmatismul. Necesita insa ochelari sau lentile de contact pentru vederea de aproape.

Cristaline multifocale – sunt printre cele mai avansate in domeniul tehnologiei cristalinelor. Permit atat o vedere buna la distanta cat si de aproape. Tot mai mulţi pacienţi doresc implantarea unui cristalin artificial multifocal pentru a fi cât mai independenţi de purtarea ochelarilor. Cristalinul multifical poate fi implantat celor diagnosticaţi cu cataractă, dar şi celor care au miopie sau hipermetropie forte (mare).

Ultima noutate in materie de cristaline artificiale o reprezinta aparitia cristalinelor multifocale torice, care ofera in plus si corectarea astigmatismului.

Majoritatea cristalinelor au in sectiune o forma sferica, oferind o vedere buna.  Cristaline asferice elimina aproape complet aberatia de sfericitate, conferindu-le un contrast superior si o vedere mai buna, in special in timpul noptii.

Cere o programare Feedback