Ptoza palpebrala este o coborare uni- sau bilaterala a pleoapei superioare (pleoapa cazuta) ca urmare a unei leziuni congenital sau dobandite a musculaturii sau inervatiei sale. Tratamentul ptozelor palpebrale(pleoape cazute) este eminamente chirurgical, cele congenitale se opereaza de regula (cu unele exceptii) in jurul varstei de 3 ani, iar cele dobandite la aproximativ 6 luni de la debutul lor.
Vizualizati imagini inainte si dupa operatie ptoza palpebrala aici.
Blefarofimoza este o malformaţie palpebrală complexă caracterizata de îngustarea deschiderii orizontale a fantei palpebrale la 20-22 mm (normal 25-30). Ea apare de cele mai multe ori asociata cu alte trei afectiuni importante: ptoza, epicantus inversus, telecantus.
Alte manifestări oftalmice asociate cu sindromul de blefarofimoză: pleoape displastice (lipsa pliului palpebral şi o piele subţire); bord palpebral în formă de „S” şi concavitatea anormal în jos a pleoapei inferioare cu ectropion lateral; anomalii ale căilor lacrimale cauzate de deplasarea în lateral, duplicarea sau stenoza punctului lacrimal; ambliopia, strabismul, vicii de refracţie; incidenţa acestora este mai mare la indivizii cu blefarofimoză decît în populaţia generală.
Se mai pot întîlni nistagmusul şi microftalmia.
Caracteristici minore: o şa nazală lărgită, urechi jos implantate, buză superioară scurtă.
Tratamentul este eminamente chirurgical.
Trichiazisul este o afectiune in principal dobandita, caracterizata prin statica palpebrala normala si orientarea posterioara a cililor (genelor) spre globul ocular, determinand iritatie locala corneo-conjunctivala cu modificari ale acuitatii vizuale in stadiile avansate.
Blefaroplastia este o procedură cosmetică chirurgicala care îndepărtează excesul de piele și grăsime care apar la odată cu înaintarea în vârstă. Blefaroplastia este practic una dintre metodele de reîntinerire facială. Chirurgia oculoplastică (chirurgia oftalmologică plastică și reconstructivă) este acea chirurgie care modelează sau reconstruiește zonele aflate în jurul ochiului, structurile pleoapelor și ale orbitei fiind cu totul speciale și mult diferite față de restul organismului uman, necesitând o bună cunoaștere a anatomiei pleoapelor. De aceea se spune că, în general, cele mai reușite blefaroplastii sunt realizate de chirurgii oculoplasticieni.
Clinica Oftalmestet este un centru de excelență în chirurgia oftalmologică plastică și reconstructivă. Este singurul centru din România specializat în chirurgia oculoplastică, beneficiind de expertiza excepțională a Conf. dr. Speranța Schmitzer și a colectivului pe care îl conduce. Din cele peste 27.000 de operații efectuate de dr. Schmitzer, peste 8.000 sunt oculoplastice. Aici se execută atât operații estetice în jurul ochiului, cum sunt blefaroplastiile sau liftingurile de sprâncene, cât și operații de reconstrucție, cum ar fi ptoze palpebrale, formațiuni tumorale, căi lacrimale, traumatisme e.t.c..
Colobomul palpebral este un defect congenital, care apare cel mai frecvent la nivelul pleoapei superioare si reprezinta o lipsa partiala de substanta (defect) in toata grosimea pleoapei. El apare pe marginea libera a pleoapei. Poate fi izolat sau asociat cu alte afectiuni si poate avea diferite forme. Tratamentul este eminamente chirurgical si se efectueaza in primul an de viata.
Formatiune tumorala benigna congenitala care se localizeaza cu predilectie la extremitatea externa a sprancenei, formata din resturi embrionare
Ectropionul este o eversiune (intoarcere) a pleoapei, o pierdere a contactului dintre aceasta si globul ocular, cel mai frecvent al pleoapei inferioare. Ectropionul poate afecta pleoape in intregime sau numai partial. El poate fi ectropion congenital (din nastere), ectropion de involutie (senil) datorat varstei, ectropion paralitic (ca urmare a unei paralizii faciale) sau ectropion cicatriceal (in urma unui traumatism).
Vizualizati imagini inainte si dupa operatie
Entropionul se caracterizeaza prin rasucirea spre interior a bordului, a marginii libere a pleoapei. El apare de cele mai multe ori odata cu inaintarea in varsta (entropionul de involutie, senil), ca un rezultat al slabirii anumitor muschi ai pleoapei. Entropionul afecteaza in special pleoapa inferioara. Entropionul poate fi insa si congenital (din nastere) sau cicatriceal (ca urmare a unui traumatism).
Scurtare aparenta a pleoapei superioare cu relaxarea pleoapei inferioare de cauza neurologica, care impiedica acoperirea completa a globului ocular.
Data fiind structura lor particulara, pleoapele prezinta adesea formatiuni tumorale. Tumorile (lat. tumor = umflatura, tumefactie), reprezinta rezultatul cresterii celulare necontrolate si progresive. Ele pot fi maligne (canceroase) sau benigne.
Vizualizati imagini inainte si dupa operatie aici.
Dermatosalazisul este o afectiune destul de rara care se caracterizeaza prin pierderea elasticitati tesuturilor pleoapei; acestea se subtiaza , rezultand un exces cutanat (ca o hartie creponata). Cel mai frecvent apare la nivelul pleoapelor superioare, putand afecta vederea. Tratamentul este numai chirurgical: blefaroplastie – excesul cutanat este indepartat uneori cu portiuni din tesuturile subiacente. Vindecarea este de obicei foarte buna.