motto

Anatomie

Sclera

Sclera este ultimul strat exterior care înveleşte ochiul. Este formată dintr-un ţesut conjunctiv alb strălucitor şi are rolul de protecţie şi de susţinere a globului ocular, asigurându-i stabilitatea şi forma. Partea frontală a sclerei este ceea ce numim "albul ochiului". În extremitatea anterioară a globului ocular, sclera se continuă cu corneea.

Membrana coroida

Coroida este o membrana vascularizata si pigmentata situata intre sclera si retina. Membrana coroida constituie un strat tisular fragil, ale cărui vase de sânge alimentează partea exterioară a retinei cu oxigen şi substante nutritive. În partea anterioară a globului ocular, membrana coroida se continuă cu corpul ciliar şi cu irisul.

Pleoapa superioara

Rolul pleoapelor este de a proteja ochiul de leziuni, dar şi de reglare a cantităţii de lumină care pătrunde în ochi. Pleoapele contribuie şi la distribuirea lacrimilor. Când corneea devine uscată, se declanşează reflexul de clipire, iar pleoapa superioară întinde lichidul lacrimal pe întreaga suprafaţă oculară. Şi genele contribuie la protecţia ochiului. Când sunt atinse genele, se declanşează reflexul de clipire şi se închid pleoapele.

Corneea

Corneea este stratul frontal clar, reprezentând o şesime din stratul exterior al ochiului. Functia principala a corneei este de a concentra si de a transmite lumina pe retina.

Irisul

Irisul este partea colorata a ochiului. Este localizat în spatele corneei, şi în partea din faţă a cristalinului. Această structură separă camerele anterioară şi posterioară a ochiului. Funcţia irisului este de a ajuta reglarea cantitatii de lumină care intră în ochi.

Camera anterioara

Între cornee şi cristalin se află două camere, camera anterioară şi camera posterioară, separate între ele de iris. Ambele camere sunt umplute de umoarea apoasă, secretată de corpul ciliar. Umoarea apoasă, formată în cea mai mare parte din apă şi sare, se varsă întâi în camera posterioară şi apoi circulă prin pupilă către camera anterioară, unde este drenată în circulatia venoasa a globului ocular. Dacă drenajul este blocat, presiunea din camere poate creşte (vezi glaucomul).

Cristalinul

Cristalinul este structura transparentă din interiorul ochiului situata direct în spatele irisului. Singura functie a cristalinului este de a concentra razele de lumina pe retina.

Macula

Macula este situata aproximativ în centrul retinei. Este o parte mică şi extrem de sensibila a retinei, responsabila cu vederea centrală detaliata. Foveea este centrul maculei. Macula ne permite să apreciem detalii şi sa îndeplinim sarcini care necesită vederea centrală, precum cititul sau condusul unei masini.

Retina

Membrană subțire și transparentă a globului ocular pe care se formează imaginea vizuală.

Corpul ciliar

Această structură are două funcţii. Lichidul apos care umple partea din faţă a ochiului este produs în interiorul corpului ciliar. De asemenea, corpul ciliar este format din muschi care permit ochiului să focalizeze la distanţe diferite.

Corpul vitros

Corpul vitros este o substanţă clara, gelatinoasă care umple centrul ochiului. Este compusă în cea mai mare parte din apă şi reprezinta aproximativ două treimi din volumul ochiului. Corpul vitros ajută ochiul să isi menţină o formă rotundă şi este atasat de retina in mai multe puncte, inclusiv macula şi nervul optic.

Pleoapa inferioara

Rolul pleoapelor este de a proteja ochiul de leziuni, dar şi de reglare a cantităţii de lumină care pătrunde în ochi. Pleoapele contribuie şi la distribuirea lacrimilor. Când corneea devine uscată, se declanşează reflexul de clipire, iar pleoapa superioară întinde lichidul lacrimal pe întreaga suprafaţă oculară. Şi genele contribuie la protecţia ochiului. Când sunt atinse genele, se declanşează reflexul de clipire şi se închid pleoapele.

Nervul optic

Nervul optic este situat în partea din spate a ochiului. Această structură este raspunzatoare pentru transmiterea imaginilor pe care le vedem de la retina la creier. Suprafaţa frontală a nervului optic, care este vizibilă pe retină, se numeste disc optic. Există milioane de fibre nervoase care trec prin retină şi converg pentru a forma nervul optic. Cand lumina atinge retina, aceasta este transformata/convertita in impulsuri electrice şi transmisa de-a lungul acestor fibre prin nervul optic si apoi la creier.

Pupila

Pupila este un orificiu intunecat din centrul irisului. Funcţia pupilei este de a regla cantitatea de lumina care intra in ochi. Marimea pupilei variaza automat pentru reglarea cantitatii de lumina care intra in ochi.

Cere o programare Feedback
Cu ocazia Sărbătorilor Pascale,

clinica noastră va fi închisă în

perioada 1 mai - 7 mai.


Vă dorim să aveți un Paște Fericit!

Ne vom revedea miercuri!
close-link