Clinica oftalmologica Oftalmestet

Lentile de contact

Tipuri de lentile de contact

Lentilele de contact sunt disponibile într-o gamă foarte variată. Unele sunt de unică folosinţă, adică se pot purta doar o zi. Există lentile de contact care nu au rolul de corectare a vederii, ci doar un rol estetic, modificând culoarea ochilor sau forma pupilei, dând aspectul de ochi de pisică.

Lentilele de contact trebuie să îndeplinească mai multe criterii. În primul rând, trebuie să corecteze defectul de vedere, însă trebuie şi să se fixeze bine, să nu irite ochiul şi să permită trecerea oxigenului către cornee. Lentilele de contact se clasifică în general în dure (rigide) şi moi. Lentilele de contact dure disponibile în prezent sunt de fapt destul de flexibile şi se numesc rigide gaz-permeabile (RGP). Lentilele rigide sunt indicate pentru corectarea astigmatismului cornean, iar în unele cazuri pot ameliora alacrimia, deoarece lentilele RGD permit schimbul de lichid sub lentilă. Motivul principal este că lentilele RGP sunt permeabile pentru oxigen, dar nu şi pentru apă. Lentilele moi sunt fabricate dintr-un plastic ce conţine lichid. Cele mai recente modele de lentile moi sunt fabricate dintr-un amestec de silicon şi silicon hidrogel. Siliconul este un material cu o permeabilitate optimă pentru oxigen, însă se erodează în contact cu apa, de aceea este amestecat cu plasticul ce conţine lichid, astfel încât lentilele să fie funcţionale în prezenţa lichidului lacrimal. Lentilele de contact cu silicon hidrogel permit filtrarea oxigenului suficient cât să poate fi purtate încontinuu timp de 24 de ore. Lentilele de contact care nu au rol de corectare a vederii pot fi utilizate ca lentile de protecţie pentru cornee. Există şi lentile de contact cu funcţie estetică, de exemplu cele care dau aspectul de ochi de pisică. Acestea comportă aceleaşi riscuri şi necesită aceeaşi întreţinere ca şi cele medicale. Ultima inovaţie sunt lentilele de contact bifocale şi multifocale, utilizate pentru corectarea prezbitismului datorat vârstei, în locul ochelarilor pentru citit. Lentilele de contact pot fi purtate diferite perioade de timp. În prezent există lentile de contact care se pot purta un an, şase luni, trei luni, o lună, două săptămâni sau o zi. Lentilele de contact de unică folosinţă necesită un efort minim, deoarece se aruncă la sfârşitul zilei. În fiecare zi alte persoane încep să poarte lentile de contact, cu toate acestea procentul total de purtători de lentile de contact în raport cu populaţia generală creşte foarte încet. Aceasta din cauză că multe persoane întrerup utilizarea lor din cauza preţului, a iritaţiilor oculare sau alacrimiei sau din cauza timpului pe care îl necesită întreţinerea lor.

Întreţinerea lentilelor de contact

Neglijenţa sau neştiinţa în manevrarea lentilelor de contact pot duce la complicaţii grave.
Curăţarea lentilelor de contact este obligatorie pentru evitarea complicaţiilor. Procesul de curăţare trebuie să îndepărteze reziduurile şi să ucidă orice virus, bacterii sau fungi de pe suprafaţa lentilei. Adesea se recurge la curăţarea mecanică. Frecaţi lentilele în palme (după ce v-aţi spălat pe mâini!) cu o soluţie de săpun specială („soluţie de curăţat de uz zilnic”). Aceasta îndepărtează depunerile şi reziduurile de pe suprafaţa lentilei, care pot irita ochiul. Curăţarea reduce şi numărul microbilor viabili. Se consideră că procedeul de curăţare mecanică ajută la reducerea complicaţiilor. Curăţarea mecanică trebuie suplimentată întotdeauna cu un procedeu de dezinfectare pentru eliminarea bacteriilor, fungilor şi Acanthamoeba (microorganisme unicelulare). În prezent este disponibilă o soluţie multifuncţională, ce conţine substanţe chimice bactericide, însă neiritante pentru ochi. Însă acestea nu sunt atât de eficace împotriva fungilor şi amibelor. Există şi alte soluţii pentru dezinfectarea lentilelor de contact, ca soluţia cu peroxid de hidrogen. Aceasta este mai eficace împotriva fungilor şi Acanthamoeba decât soluţia multifuncţională. Peroxidul de hidrogen trebuie neutralizat înainte de a fixa lentilele de contact la ochi. Îngrijirea necorespunzătoare a lentilelor de contact poate duce la complicaţii grave care vă pot afecta vederea pentru întreaga viaţă. Deosebit de gravă este cheratita microbiană (o infecţie a corneei de natură bacteriană). Leziunile care afectează vederea se instalează foarte repede, iar modificările nu sunt întotdeauna perceptibile. Nu purtaţi niciodată lentile de contact în timpul unei răceli, deoarece ochii se pot infecta. Nu purtaţi lentile de contact dacă aveţi ochii roşii. Scoateţi lentilele dacă ochii se irită sau dacă vi se înceţoşează vederea. Dacă simptomele nu se ameliorează în decurs de 24 de ore, adresaţi-vă medicului specialist în oftalmologie. Controalele periodice sunt foarte importante şi sunt recomandabile la interval de şase luni, sau cel puţin o dată pe an. Astfel se pot preveni situaţiile în care aportul insuficient de oxigen la nivelul corneei poate duce la afectarea vederii.

Factorii de mediu

Lentilele de contact pot oferi protecţie într-un mediu, însă în alt mediu pot fi periculoase pentru ochi.
Lentilele de contact pot proteja ochii de leziuni în unele cazuri, dar există şi cazuri în care pot agrava leziunile. Lentilele de contact nu trebuie percepute ca un mijloc de protecţie a ochiului, de aceea în mediile toxice se vor purta întotdeauna ochelarii de protecţie. Lentilele de contact nu se vor utiliza în medii cu expunere crescută la radiaţiile infraroşii, deoarece ele absorb radiaţiile. Astfel creşte temperatura care usucă lentilele de contact, iar acestea se pot lipi de cornee. Acest lucru se poate întâmpla în mediile de sudură şi în cele în care funcţionează uscătoare cu radiaţii infraroşii. Lentilele de contact oferă protecţie împotriva unor vapori din substanţele dizolvate, dar numai pe o perioadă scurtă de timp. Pe perioade mai lungi, vaporii pot fi absorbiţi de lentile. De exemplu, lentilele de contact asigură o protecţie parţială împotriva gazelor lacrimogene sau atunci când tăiaţi ceapă. În lucrul cu substanţele chimice, protejează parţial împotriva acizilor, dar nu şi a substanţelor alcaline. Lentilele de contact moi nu cad atunci când deschideţi ochii sub apă, dar cele dure pot cădea uşor. Cu toate acestea, nu este recomandabil să înotaţi purtând lentile de contact de orice fel, deoarece apa din bazine conţine multe bacterii. Mediile uscate, ca birourile, pot provoca probleme purtătorilor de lentile de contact, deoarece acestea se usucă şi pot irita ochii. Pe de altă parte, frigul nu prezintă o ameninţare, deoarece lentilele sunt încălzite prin contactul cu ochiul şi nu pot îngheţa.

Reziduuri iritante

Reziduurile acumulate pe suprafaţa lentilelor de contact pot determina iritaţia sau senzaţia de uscăciune. Formarea unei pelicule de reziduuri variază mult de la o persoană la alta.
Pelicula lacrimală şi reziduurile de pe suprafaţa lentilelor de contact. Pelicula lacrimală este compusă din multe substanţe variate, între care apă, săruri, proteine şi lipide (molecule de grăsime), având rol de umezire şi lubrifiere a globului ocular, ca şi de ameliorare a micilor neregularităţi, pentru a permite trecerea şi refracţia cât mai bună a luminii. Pelicula lacrimală formează un strat la suprafaţa corneei şi se evaporă încontinuu la contactul cu aerul. După un timp, la suprafaţa globului ocular se formează porţiuni uscate, ceea ce ne face să clipim, pentru a umezi din nou ochiul. Intervalul de timp în care apar astfel de porţiuni uscate reprezintă de fapt stabilitatea peliculei lacrimale (o porţiune uscată este neacoperită de pelicula lacrimală), un factor important pentru purtătorii lentilelor de contact. Lentilele de contact sunt acoperite de pelicula lacrimală, iar dacă instabilitatea peliculei este mare, lentila va irita ochiul. Porţiunile uscate apărute la suprafaţa lentilelor de contact vor favoriza acumularea reziduurilor, ceea ce creează un cerc vicios, pentru că se vor forma şi mai multe porţiuni uscate. Reziduurile sau depunerile formate pe suprafaţa lentilelor de contact conţin proteine şi lipide. Acumularea reziduurilor depinde de materialul din care sunt fabricate lentilele de contact şi de pelicula lacrimală, ale cărei caracteristici variază de la o persoană la alta. Depunerile provoacă iritaţii şi o senzaţie de uscăciune. În plus, pot duce la reacţii de tip alergic. Cel mai simplu mod de a evita acumularea reziduurilor este utilizarea lentilelor de contact de unică folosinţă, care se aruncă la sfârşitul zilei.

Riscurile purtarii lentilelor de contact

Purtarea lentilelor de contact creează frecvent probleme, însă în majoritatea cazurilor nu prezintă un pericol pentru vedere. Există însă şi complicaţii care pot duce la deteriorarea permanentă a vederii.

Cauza cea mai frecventă a complicaţiilor datorate purtării lentilelor de contact este aportul insuficient de oxigen la nivelul corneei. Lipsa oxigenului poate duce la acumularea lichidului în cornee, aşa-numitul edem cornean. Rezultatul este vederea înceţoşată. Edemul se retrage singur, dacă renunţaţi la purtarea lentilelor de contact. Dacă, în ciuda insuficienţei oxigenului, continuaţi să purtaţi lentilele de contact, se poate produce neovascularizarea corneei. Dacă vasele de sânge nou formate avansează spre pupilă, acestea afectează vederea şi fac dificilă o eventuală intervenţie chirurgicală (tratamentul cu laser sau operaţia de cataractă). Este important ca problema să fie depistată cât mai curând posibil, iar apoi să vă schimbaţi tipul de lentile de contact sau să reduceţi timpul de utilizare. Edemul poate fragiliza epiteliul cornean şi poate creşte riscul de infecţie corneană de natură bacteriană sau virală.

Cere o programare Feedback
Cu ocazia Sărbătorilor Pascale,

clinica noastră va fi închisă în

perioada 1 mai - 7 mai.


Vă dorim să aveți un Paște Fericit!

Ne vom revedea miercuri!
close-link