În cazul vederii monoculare, unul dintre ochi este folosit pentru vederea la distanţă, iar celălalt pentru citit. Unul dintre ochi, în general cel dominant, are o acuitate vizuală de 20/20. Celălalt ochi este miop şi este utilizat la citit.
Vederea monoculară este un compromis care scade capacitatea de estimare a distanţei faţă de vederea binoculară. Vederea de aproape nu este la fel de bună ca în cazul utilizării ochelarilor pentru citit, atunci când ambii ochi sunt folosiţi la citit. Avantajul este că nu sunteţi dependent de ochelarii de citit pentru a vedea de aproape. O comparaţie relevantă este aceea în care unul dintre ochi îndeplineşte rolul unui monoclu (cu deosebirea că acest „monoclu” nu poate fi scos).
În situaţiile în care aveţi nevoie de o vedere excelentă, puteţi utiliza o pereche de ochelari pentru vederea de aproape sau la distanţă. Multe persoane aflate în această situaţie se bucură de libertatea de a nu purta ochelari şi se simt ca şi cum şi-ar fi recăpătat vederea din prima tinereţe.
IMPORTANT: Vederea monoculară afectează vederea la distanţă, ceea ce vă poate împiedica să îndepliniţi cerinţele pentru obţinerea permisului de conducere.
Obişnuinţa cu vederea monoculară depinde foarte mult de la un caz la altul şi poate dura săptămâni până la acomodarea deplină cu noua combinaţie. Nu este uşor pentru oricine să se obişnuiască cu situaţia în care unul dintre ochi vede înceţoşat la distanţă. Spre deosebire de lentilele de contact, la care putem renunţa, chirurgia refractivă este în general ireversibilă. De aceea, vă recomandăm să încercaţi această combinaţie prin folosirea lentilelor de contact prescrise de medicul oftalmolog, înainte de a recurge la tratamentul chirurgical.