fbpx
Clinica oftalmologica Oftalmestet

Dominanta oculara

04 iul. 2012 0 comments

În mod normal, unul dintre ochi este dominant, la fel cum o persoană este stângace sau dreptace. În general, la persoanele dreptace, ochiul drept este cel dominant.
Dominanţa oculară este un factor important în anumite sporturi, cum ar fi tirul, deoarece concurenţii vor folosi ochiul dominant pentru a ţinti.
Pentru a afla care ochi este dominant faceti un cerc folosind degetul mare si cel aratator al uneia dintre maini si uitati-va prin el , cu ambii ochi deschisi, la un un obiect aflat pe un perete. Inchideti ochiul drept. Daca obiectul privit ramane incadrat in cercul format de degete, inseamna ca ochiul dominant este cel drept. Daca obiectul iese din cerc, ochiul dominant este cel stang. Aproximativ 80 % dintre oameni au ochiul drept dominant si foarte putine persoane care nu au nici unul din ochi dominant.
Dominanţa oculară este relevantă şi pentru vederea monoculară, o modalitate de corectare a problemelor de vedere datorate vârstei. Adesea este mult mai simplu să utilizăm ochiul dominant pentru vederea la distanţă şi ochiul nedominant pentru citit. Ochiul pe care preferaţi să-l folosiţi când priviţi prin obiectivul aparatului foto este ochiul dominant pentru distanţă.
Creierul functioneaza intr-un mod asimetric: ochiul stang este conectat cu emisfera cerebrala dreapta, iar cel drept este conectat la emisfera stanga. Daca ochiul dominant este cel drept, aveti tendinta de a folosi intr-o mai mare masura emisfera cerebrala stanga si invers.
Emisfera dreapta a creierului este asociata cu verbalizarea, focalizandu-se asupra cuvintelor simbolurilor si numerelor. Persoanele dominate de aceasta emisfera sunt analitice, fiind conduse de logica, sunt punctuale, urmeaza regulile cu strictete, memoreaza formulele matematice, sunt fini observatori a tot ceea ce se intampla in jurul lor, rareori gesticuleaza atunci cand vorbesc, folosesc cuvintele pentru a-si aminti anumite lucruri, isi amintesc mai curand nume decat fete, nu sunt foarte creativi. Se spune de asemenea ca acesti oameni sunt foarte agreabili si sociabili. Ei dorm de obicei cu obrazul stang pe perna si au o relatie mai buna cu mama lor decat cu tatal.
Persoanele dominate de emisfera stanga a creierului sunt dimpotriva vizuale, focalizandu-se pe imagini, modele, proceseaza ideile pe loc, simultan, au minti fotografice, fac conexiuni neobisnuite sau imaginative pe baza informatiilor aflate la dispozitie, vad mai intai intregul si apoi detaliile, sunt mai dezordonati, au carente in a se organiza, sunt mai “rebeli”, punand de multe ori sub semnul intrebarii regulile, nu au notiunea timpului, de multe ori au probleme in a-si aminti cuvintele memorate, au simtul tactil mai dezvoltat, gesticuleaza atunci cand vorbesc, au un potential creative foarte mare care nu poate fi pus in valoare decat dupa o mobilizare deosebita. Se spune ca cei cu ochiul drept dominant au obisnuinta de a dormi cu obrazul drept pe perna si au, adeseori, o relatie mai apropiata cu tatal.

Cere o programare Feedback