Într-un tezaur descoperit în insula suedeză Gotland din marea Baltică, lângă orasul Visby, capitala acestei provincii, datând din perioada vikingilor, s-au găsit o serie de lentile din cristal. O mică parte dintre ele erau montate în argint si se crede că au fost folosite ca bijuterii. Este posibil ca celelalte să fi fost folosite ca lentile de mărit, pentru citit sau pentru aprins focul.
Nu se cunoaste locul în care au fost confecţionate si nici cum au ajuns acolo. Cert este faptul că aceste lentile au fost tăiate cu o precizie uluitoare. Forma lentilelor le dă o rezoluţie si o precizie optică pe care majoritatea lentilelor comerciale de astăzi nu le au.
Ele au diametrul de aproximativ 50 mm, distanţa focală de 22 – 35 mm si o rezoluţie de 25 – 30 micrometri. Razele solare puteau fi focalizate la 22 mm în spatele lentilei, ceea ce înseamnă o putere de refracţie extraordinar de mare, de două ori mai mare decât cele mai puternice lentile pentru hipermetropie, numite popular „fund de sifon”.