Traumatisme oculare. Pleoapele, având o structură anatomică mai specială cu dublu rol funcțional și estetic la nivelul globului ocular și al feței, necesită o atenție sporită în rezolvarea traumatismelor sau formatiunilor tumorale localizate la acest nivel, în funcție de gravitatea acestora.
Tumorile (lat. tumor = umflătură, tumefacție), reprezintă rezultatul creșterii celulare necontrolate și progresive. Ele pot fi maligne (canceroase) sau benigne.
Pacienții sunt uneori greșit indrumați, ori la dermatologi, ori la chirurgi plasticieni, care însă au prea puțină legatură cu oftalmologia, structurile pleoapelor și ale orbitei fiind cu totul speciale și mult diferite față de restul organismului uman. Pacienții nu știu cui să se adreseze și, de multe ori, nu știu nici că se pot efectua astfel de operații.
Traumatismele pleoapelor și căilor lacrimale sunt des întâlnite în viața modernă.
Cauzele cele mai frecvente sunt accidentele casnice, de muncă rutiere sau prin agresiune. Pot fi plăgi superficiale – cu afectarea pielii și a mușchiului orbicular; plăgi profunde – cu afectarea mușchiului ridicător al pleoapei superioare sau retractor al pleoapei inferioare; plăgi transfixiante – cu sau fără lipsă de substanță; cu sau fără afectarea căilor lacrimale, a globului ocular sau a rebordului osos orbitar.
Centrul de chirurgie oculoplastică din cadrul clinicii OFTALMESTET este singurul din România care este specializat în chirurgia oculoplastică. Conf. dr. Speranța Schmitzer este primul medic din România care a primit din partea Ministerului Sănătății CERTIFICATUL DE SUPRASPECIALIZARE PENTRU CHIRURGIE PLASTICĂ ORBITO-PALPEBRALĂ.