fbpx
Clinica oftalmologica Oftalmestet

Chirurgia oculoplastica

15 dec. 2011 0 comments

       Chirurgia oculoplastica sau oculoplastia este o supraspecializare a chirurgiei oftalmologice, la granita între aceasta si chirurgia plastica. Un chirurg oculoplastician trebuie sa fie un chirurg care la început s-a format ca oftalmolog. Trebuie sa fie un medic care a capatat experienta în diagnosticarea si tratarea  unui spectru larg de afectiuni oftalmolgice si care a capatat instruirea si calificarea  superioara în chirurgia plastica si reconstructiva, doua conditii esentiale care îi dau dreptul moral si legal sa efectueze asemenea operatii.
      Aceasta supraspecializare îi permite sa efectueze atât operatii de reabilitare functionala cat si estetica în jurul globului ocular cum ar fi: tulburări de statică palpebrală, adica orice modificare de pozitie a pleoapelor fata de pozitia normal atunci cand ochiul sta deschis –  orientare, distanta intre cele doua pleoape (fanta palpebrala) in sensul maririi sau micsorarii distantei intre pleoape (ptoza palpebrala – daca fanta palpebrala este micsorata, lagoftalmia – daca fanta palpebrala este marita), imposibilitatea inchiderii unei pleoape (lagoftalmia paralitica), extirparea afectiunilor tumorale benigne sau maligne care ridica probleme de reconstructie a pleoapei si, nu in ultimul rand, operatiile de reconstructie in urma unor traumatisme (accidente casnice, de munca, rutiere, prin agresiune).
       Tot de chirurgia oculoplastica tin si afectiunile cailor lacrimale. Caile lacrimale se pot infunda din diverse motive. In functie de varsta pacientului aceasta obturare a cailor lacrimale se rezolva fie printr-o simpla desfundare, fie prin introducerea unei sonde sau proteze, iar in cazuri extreme se poate ajunge si la desobturare prin spargerea osului.
       Chirurgia oculoplastica presupune si operatii de estetica palpebrala care implica de cele mai multe ori extirparea de tesut suplimentar, pleoapele avand atat rolul de protectie a globului ocular, cat si un important rol estetic in fizionomia fetei.
       Exista si situatii deosebite care necesita o colaborare interdisciplinara (chirurg oculo-plastician, dermatolog, oncolog, neurolog, endocrinolog).
       Chirurgia oculoplastica nu este o specialitate izolata, ea este o ramura a oftalmologiei cum este chirurgia cataractei, chirurgia refractiva, chirurgia polului posterior (a retinei) etc.
       Pacientii sunt de multe ori gresit indrumati ori catre dermatologi, ori catre chirurgi plasticieni, care însa au prea putina legatura cu oftalmologia, structurile pleoapelor si ale orbitei fiind cu totul speciale si mult diferite fata de restul organismului uman. Lipsa de educatie medicala si conditiile socio-economice contribuie de asemenea la aceasta situatie..
       Daca nu sunt realizate la timp si corect, oculoplastiile implica pentru pacient disconfort estetic si functional. Necunoasterea anumitor afectiuni ale pleoapelor, care necesita tratamente specifice, duce la complicatii uneori foarte grave. Exista tumori care au aparenta unei inflamatii care sunt gresit tratate (ca o banala conjunctivita de exemplu), si care nediagnosticate la timp au consecinte extrem de grave. Multe afectiuni tumorale nu dor si de aceea interventia chirurgicala este tergiversata si de catre pacient.
       In clinica Oftalmestet isi desfasoara activitatea primul medic din Romania care a obtinut in anul 2002 din partea Ministerului Sanatatii supraspecializarea in chirurgie oculoplastica, d-na dr. Speranta Schmitzer. In clinica Oftalmestet isi desfasoara activitatea primul medic din Romania care a obtinut in anul 2002 din partea Ministerului Sanatatii supraspecializarea in chirurgie oculoplastica, d-na dr. Speranta Schmitzer. Cu o experienta de aproape 30 de ani in domeniul chirurgiei oculoplastice, d-na dr. Speranta Schmitzer are la activ peste 26.000 de operatii din care peste 7000 sunt oculoplastii.

Cere o programare Feedback